Οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν β´ ξένη γλώσσα σε κλειστά σχολεία

Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε για την έκδοση της εγκυκλίου Φ52/38300/Δ1/17-03-2020 για την επιλογή της β´ ξένης γλώσσας για το σχολικό έτος 2020-2021 παρά την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της χώρας λόγω της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Είναι άξιο απορίας πως ενώ δια στόματος Υπουργού και Υφυπουργού Παιδείας γίνεται σαφές ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων μια και ενδέχεται επιδείνωση της κατάστασης, αποστέλλεται εγκύκλιος που ζητά από τους Δ/ντες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τους γονείς και μαθητές για το μάθημα της β´ ξένης γλώσσας, να αποστείλουν δηλώσεις επιλογής στους γονείς και αντίστοιχα να τις παραλάβουν υπογεγραμμένες μέχρι τις 5 Ιουνίου!! Στη συνέχεια οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων οφείλουν να αποστείλουν τις δηλώσεις αυτές στις Διευθύνσεις μέχρι τις 12 Ιουνίου!!
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, γνήσιο αντίγραφο των προηγούμενων ετών, μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες επαναφέρει το κομβικό ζήτημα επιλογής της β´ ξένης γλώσσας, με τους χειρότερους όρους δηλαδή προβλέπει ότι οι μαθητές/τριες θα διδάσκονται ως ξένη γλώσσα όποια κατακτά την πλειοψηφία των δηλώσεων προτίμησης σε επίπεδο τμήματος και όπου λειτουργούν δύο ή περισσότερα τμήματα δεύτερης γλώσσας ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αντίστοιχο αριθμό των τμημάτων γενικής παιδείας της συγκεκριμένης τάξης. Είναι πάγια η θέση του Συνδέσμου, όπως και όλων των υπόλοιπων Επιστημονικών Ενώσεων για απόσυρση των Υ.Α. (ΦΕΚ 253, τ.Β´/13-02-2012 και ΦΕΚ1324, τ.Β´/11-05-2016) που περιγράφουν την επιλογή της β´ ξένης γλώσσας τόσο στη Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Με τη θέση αυτή έχει συνταχθεί σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, οι σύλλογοι γονέων ακόμη και η σημερινή Υπουργός Παιδείας μια και είχε καταθέσει επερώτηση στη Βουλή ως αντιπολίτευση, για την ασυνέχεια που προκαλείται στη διδασκαλία της β´ ξένης με την Υ.Α. Γαβρόγλου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Αν το γεγονός αυτό δεν αφορούσε το σύνολο των εκπαιδευτικών ΠΕ05 που υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση, τους μαθητές μας και τις οικογένειες τους μέσα από την υποβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης, θα μπορούσε να θεωρηθεί ατόπημα των ημερών που διανύουμε.
Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Σύνδεσμος προσπάθησε να πραγματοποιήσει έγκαιρη συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου, πριν την εμφάνιση και εξάπλωση της νόσου, αναδεικνύοντας το ζήτημα αυτό στην κορυφή των θεμάτων συζήτησης που έχουν γνωστοποιηθεί. Από τη πλευρά του το Υπουργείο, ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος κοινοποίησης της εγκυκλίου στη παρούσα φάση και ενώ δεν έχει προβεί σε καμία συζήτηση, προτάσσει το ζήτημα «εξοικονόμησης» διδακτικών ωρών και προσωπικού αντί των εξαγγελιών του για ενίσχυση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.
Από τη πλευρά μας καταγγέλλουμε την κοινοποίηση εγκυκλίου που αφορά στην ενημέρωση μαθητών και γονέων σε σχολεία που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των εγκυκλίων και συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Για το ΔΣ