Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε να είστε υγιείς και εσείς και οι οικογένειες σας. Ευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα αυτός ο εφιάλτης και να ξαναβρεθούμε σύντομα στα σχολεία και στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου.
Σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον και με κλειστά τα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ο Σύνδεσμος προσπαθεί εδώ και χρόνια με συστηματικές επιμορφώσεις, ψηφιακό υλικό και χρήση εκπαιδευτικών πλατφορμών να ενισχύσει τους συναδέλφους που εντάσσουν τις νέες τεχνολογίες στη καθημερινή δουλειά τάξης και πιστεύει ότι, παρότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την καθημερινή επαφή με τους μαθητές μας, ανοίγει δυνατότητες για μία διαφοροποιημένη εκπαίδευση.
Τα παραπάνω όμως δεν δύναται να πραγματοποιηθούν χωρίς προϋποθέσεις και υποδομές ειδικά όταν αναφερόμαστε σε γενικευμένη μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Ανακοινώθηκε λοιπόν από την Υπουργό Παιδείας ότι τα σχολεία είναι έτοιμα, οι εκπαιδευτικοί έχουν συνδεθεί με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και η ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί εν μία νυκτί να ξεκινήσει. Η πραγματικότητα είναι βέβαια πολύ μακριά από αυτή την εικόνα. Στα σχολεία υπάρχει σύγχυση. Οι σύλλογοι διδασκόντων ή ομάδες διδασκόντων που έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα προσπαθούν να συνεννοηθούν, οι Διευθυντές προσπαθούν να δημιουργήσουν ομάδες υποστήριξης και να βρουν τα courriels των γονέων, οι προτεινόμενες πλατφόρμες αδυνατούν να ανταποκριθούν στο φόρτο των εγγράφων και η σύνδεση μένει στάσιμη για ώρες ή ακόμη χάνεται καθιστώντας αδύνατη ακόμη και την ανάκτηση κωδικών.
Σε ό,τι δε αφορά στους εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας των δημοσίων σχολείων (π.χ στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση) είναι υποχρεωμένοι να συνεννοούνται με 4 ή 5 σχολεία, που το καθένα μπορεί να ακολουθεί διαφορετική πλατφόρμα ή και διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας με τους μαθητές, και να έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό τον οποίο πρέπει να μοιράζονται αρκετές φορές και με οικεία τους πρόσωπα (παιδιά, μαθητές, φοιτητές, άλλους εργαζόμενους).
Σε αυτές τις συνθήκες και σε συνέχεια της επικοινωνίας με αρκετές και αρκετούς συναδέλφους οι οποίοι ζητούν απαντήσεις και τη συνδρομή μας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και παρότι η συμμετοχή μας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση σύμφωνα με την διατύπωση της εγκυκλίου δεν είναι αποκλειστική, κοινοποιούμε βίντεο που διευκολύνουν την εγγραφή στις πλατφόρμες e-me και e-class του πανελληνίου δικτύου ενώ παραθέτουμε και εκπαιδευτικό υλικό και ιστοσελίδες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανάρτηση υλικού στις ιστοσελίδες των σχολείων, ή για να αποσταλούν με méls στους μαθητές. Επίσης στο courriel του συνδέσμου μπορείτε να αποστείλετε οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε.

Για το ΔΣ

Οδηγίες για δημιουργία e-class και e-me

e-class: Εγγραφή, δημιουργία υλικού και πρόσκληση μαθητών

 

 

Πώς να κάνω μάθημα για την πλατφόρμα e-class του sch.gr (βίντεο με αναλυτικές οδηγίες)

e-me: Εγγραφή, δημιουργία υλικού και πρόσκληση μαθητών

 

Sites pédagogiques

MOTS MÊLÉS & MOTS CROISÉS
https://www.educol.net/wordsearch.php
https://www.educol.net/crosswordgenerator.php
http://tice.avion.free.fr/fswordfind/fswordfinder.php

FICHES PÉDAGOGIQUES, JEUX & ACTIVITÉS À IMPRIMER
http://www.momes.net/Jeux/Jeux-a-imprimer
https://fr.islcollective.com/francais-fle-fiches-pedagogiques/rechercher/Rechercher+ressources+FLE+gratuitement?type-de-materiel=activites-ludiques
https://lululataupe.com/imprimerie/cahiers-de-vacances
https://www.unjourunjeu.fr/printable/
https://amedenfant.fr/categorie-produit/jeux-a-imprimer/
https://www.bonjourdefrance.com/fiches-pedagogiques/exercices-debutant
https://www.lepointdufle.net/penseigner/activitesdeclasse

Jeux éducatifs maternelle 7 activités Montessori à imprimer

Accueil

https://www.languagesonline.com
http://lexiquefle.free.fr/
https://jeux.ieducatif.fr/jeu-
https://tidou.fr/7-10-ans/
http://laprofdefle.blogspot.com
https://www.ortholud.com/
https://www.logicieleducatif.fr
https://tipirate.net/educatif/

JEUX & ACTIVITÉS EN LIGNE
http://apprendre.over-blog.fr/article-22096364.html

Sélection d’activités de compréhension écrite

https://learningapps.org/
https://hotpot.uvic.ca/ (installation requise)
https://www.thejigsawpuzzles.com/

ACCÈS GRATUIT À DES MANUELS NUMÉRIQUES
http://www.eshoptraitdunion.gr/el/news/
https://adistance.manuelnumerique.com/recherche/?marque=CLE+International
https://www.hachettefle.com/actualite/comment-faire-cours-distance-avec-les-enfants?utm_source=E-mail&utm_medium=nl&utm_content=&utm_campaign=HLI_NL_AG_GRECE_COVID_COURSADISTANCE_20200320
http://www.klett.gr/ (compte « Espace Virtuel » requis – accès gratuit avec code Premium : NCVPFUL3RFMAU2QH2QFB)

À consulter aussi
la plateforme Ifprofs : https://www.ifprofs.org/ (après inscription)
le site de la FIPF : https://www.fipf.org/