ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Να δοθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων στον τόπο κατοικίας των μαθητών

Μετά από μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τους φετινούς υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων και τις οικογένειες τους, σε συνθήκες καραντίνας και κλειστών σχολείων και ενώ η πανδημία δεν έχει παρέλθει, το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να οριστούν εξεταστικά κέντρα στα ειδικά μαθήματα (γαλλικά, γερμανικά, σχέδιο, μουσική εκτός των αγγλικών) στο τόπο κατοικίας των μαθητών και τους καλεί να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και να παραμείνουν εκεί για όσες μέρες διαρκούν οι εξετάσεις.

Αν η αναχρονιστική αυτή πρακτική από τη πλευρά του Υπουργείου δυσχεραίνει τη δυνατότητα επιλογής σπουδών και επαγγέλματος, επηρεάζει την ψυχολογία των υποψηφίων σε απομακρυσμένες περιοχές αφού δεν δύνανται να εξεταστούν σε οικείο περιβάλλον, την φετινή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί ως επικίνδυνη όταν παρά τις οδηγίες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, οι μαθητές και οι οικογένειες τους καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή τη πολυήμερη και πολυέξοδη μετακίνηση με την ανασφάλεια που προκύπτει από τις επικρατούσες συνθήκες. Επιπρόσθετα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η ύπαρξη μαθητών και μελών των οικογενειών τους που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και το δυσβάσταχτο κόστος που απαιτεί μια τέτοια μετακίνηση, μπορεί να οδηγήσει μέρος αυτών ακόμη και σε αδυναμία συμμετοχής τους.

Είναι  επιτακτική η ανάγκη να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν περίπου 400 μαθητές από όλη την Κρήτη, μαθητές των Δωδεκανήσων και άλλων περιοχών, ειδικά όταν στις περιοχές αυτές υπάρχουν οι δυνατότητες και οι συνθήκες που απαιτούνται για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στηρίζει το δίκαιο αίτημα των μαθητών και των γονέων τους και ζητά την επανεξέταση της απόφασης του Υπουργείου, ώστε να οριστούν εξεταστικά κέντρα για τα ειδικά μαθήματα σε τοπικό επίπεδο.

Για το ΔΣ

Ψήφισμα Συμπαράστασης