ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ  ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (APF fu GRÈCE)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας εντελώς αιφνιδιαστικά με το ΦΕΚ με αρ. 3523 τ.β´/25-08-2020 εξοβελίζει τη γαλλική γλώσσα (2η ξένη γλώσσα) από τα ωρολόγια προγράμματα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Λυκείων της χώρας, ενώ αντιθέτως αναβαθμίζει και αυξάνει τις ώρες της 2ης ξένης γλώσσας στα ωρολόγια προγράμματα των Γενικών Λυκείων.

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδας καταγγέλλει την αδικαιολόγητη αυτή απόφαση του ΥΠΑΙΘ που παραβιάζει πρώτα απ΄όλα την ισότιμη μεταχείριση των μαθητών της ίδιας δημόσιας βαθμίδας εκπαίδευσης, ως προς την παροχή ενός τόσο σημαντικού εκπαιδευτικού εφοδίου, αποκλείοντάς τους από την εκμάθηση μιας 2ης ξένης γλώσσας, έναντι των συμμαθητών τους που φοιτούν στα Γενικά Λύκεια. Συγχρόνως αφήνει μετέωρη την διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας συρρικνώνοντάς την εκμάθηση της – για αυτό τον τύπο Σχολείων – μόνο στο Γυμνάσιο.

Ακυρώνει, συν τοις άλλοις, την συνέχιση της διδασκαλίας της από την προηγούμενη σχολική βαθμίδα και υποχρεώνει τους γονείς των μαθητών εκείνων που επιθυμούν να συνεχίσουν τα παιδιά τους την εκμάθησή της με τη δαπάνη ικανού χρηματικού ποσού εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών και χωρίς να το έχουν επιλέξει.

Αφήνει στην ουσία μετέωρο τον προγραμματισμό των σχολείων αυτών τα οποία, πολλά εξ αυτών, έχουν δημιουργήσει διαθεματικά προγράμματα μεταξύ των καθηγητών που διδάσκουν την γαλλική γλώσσα με τους συναδέλφους τους άλλων ειδικοτήτων, όπως αυτών της μουσικής παιδείας ή των καλλιτεχνικών μαθημάτων αποκόπτοντας τους μαθητές που συμμετέχουν σε αυτά από την χαρά της δημιουργίας και την ολοκλήρωση του παραγόμενου έργου τους.

Καταδικάζει μια μερίδα συναδέλφων μας σε απώλεια ωρών διδασκαλίας με συνέπεια να διακυβεύεται η οργανική τοποθέτηση τους στις εν λόγω σχολικές μονάδες και να τους δημιουργείται έντονος προβληματισμός και αγωνία για την αναπλήρωση τους με άλλα αντικείμενα εν όψει και της επικείμενης αξιολόγησης που δρομολογείται από το ΥΠΑΙΘ.

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδας απαιτεί:

  • Την άμεση απόσυρση του παραπάνω ΦΕΚ με αρ. 3523 τ. Β’ 25-8-2020
  • Την επαναφορά της απρόσκοπτης διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας (2ης ξένης γλώσσας) στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Λύκεια στα πλαίσια της ισότιμης μεταχείρισης στη γνώση και στη παροχή του εκπαιδευτικού αγαθού που κάθε ευνομούμενο κράτος οφείλει να παρέχει επί ίσοις όροις σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
  • Την κάλυψη για την φετινή χρονιά των χαμένων ωρών των συναδέλφων εκπαιδευτικών ΠΕ05 με τον προσφορότερο δυνατό τρόπο.

Ο Σύνδεσμος μας στηρίζει τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς ΠΕ05 που εργάζονται στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας και δηλώνει πως θα αγωνιστεί μαζί τους ώστε να αρθεί η κατάφωρη αδικία που αναίτια υφίστανται.

Καλεί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην επανένταξη της 2ης ξένης γλώσσας στο ωρολόγιο πρόγραμμα των παραπάνω Λυκείων καθώς δεν δημιουργείται καμιά δαπάνη για το Δημόσιο και να επανεξετάσει την εκ προχείρου ειλημμένη απόφασή του που μόνο προβλήματα δημιουργεί παρά επιλύει σε εκατοντάδες μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.

Τέλος καλεί την ΟΛΜΕ να πάρει θέση κατά της κατάργησης της 2ης ξένης γλώσσας (γαλλικά, γερμανικά) από τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Λύκεια της χώρας, θεσμού που υφίσταται επί σειρά ετών, προς το συμφέρον των μαθητών και των μαθητριών μας και να αναδείξει ΑΜΕΣΑ το θέμα στις συναντήσεις της με τη Διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, όπως και ο Σύνδεσμος μας δηλώνει πως θα πράξει ανάλογα.

Με την παρούσα Καταγγελία του Συνδέσμου μας παραθέτουμε και στηρίζουμε το Υπόμνημα των συναδέλφων μας εκπαιδευτικών του Μουσικού Λυκείου Αλίμου με προτάσεις για την επαναφορά και τη συνέχιση της διδασκαλίας της 2ης ξένης γλώσσας στα Ωρολόγια Προγράμματα των παραπάνω Λυκείων.

Για το   Δ.Σ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Υπόμνημα Μουσικού Σχολείου Αλίμου