- Παρουσίαση και Ιστορία του Συνδέσμου
- Παρουσίαση και Ιστορία του Συνδέσμου
O Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε το 1975, ξεδιπλώνει τις δράσεις του στους τομείς της προώθησης της ανάπτυξης και της διάδοσης της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού.
O APF-FU αποτελεί στην Ελλάδα το αντίστοιχο ισότιμο σωματείο του νόμου 1901 στη Γαλλία. Υπάγεται στον νόμο του ελληνικού κράτους της 28ης Ιουνίου 1914 και στις μετέπειτα τροποποιήσεις των διαταγμάτων και των νόμων.
Ως μη κερδοσκοπικό σωματείο, το καταστατικό του εγκρίθηκε για πρώτη φορά από το Πρωτοδικείο το 1976. Έκτοτε γνώρισε τροποποιήσεις κυρίως της επίσημης ονομασίας του. Αναγνωρίστηκε επίσημα ως νομικό πρόσωπο από το Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 2430/ 24-07-1976 και έλαβε αριθμό μητρώου 6289.
Η πρώτη του ονομασία ήταν: Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Μέσης Εκπαίδευσης (1976) και στη συνέχεια Σύνδεσμος Καθηγητών Μέσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (1984). Ο Σύνδεσμος έγινε επίσημα Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης το 1995.
Η τελευταία τροποποίηση του καταστατικού του έλαβε χώρα το 2011. Από εκείνη την χρονιά φέρει το όνομα Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδας.
Έχει λοιπόν αυτοδίκαια (de jure) το δικαίωμα να συνενώνει το σύνολο των Καθηγητών Γαλλικής του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα που εν τοις πράγμασι (de facto) έκανε χρόνια πριν. Τα μέλη του είναι φυσικά πρόσωπα.
Μία ιστορία 50 περίπου χρόνων στην υπηρεσία της προώθησης της Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού και στην υπηρεσία των εκπαιδευτικών!
- Η αποστολή του σχετίζεται με:
- την μελέτη, την προώθηση, την ανάπτυξη και τη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- την επιστημονική και παιδαγωγική έρευνα.
- την διάδοση εκδόσεων και πηγών επιστημονικής και τεχνικής φύσης και την υπαγωγή τους στη δημόσια διαβούλευση.
- τη στήριξη και προστασία των μελών του σύμφωνα με τον νόμο και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών της γαλλικής ως ξένη γλώσσα στην Ελλάδα.
- την υποβολή προτάσεων στους αρμόδιους ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των καθηγητών γαλλικής γλώσσας ως ξένη γλώσσα του δημόσιου κα ιδιωτικού τομέα.
- τη συνεχή και δια βίου επιμόρφωση των μελών σε θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων του συνδέσμου.
- τη συνεργασία με το σύνολο των εκπαιδευτικών φορέων, ελληνικών και ξένων.
- τη συνεισφορά στη βελτίωση της ελληνικής παιδείας.
- το άνοιγμα στην κοινωνία, στις εταιρείες , σε άλλους συλλόγους εγχώριους και διεθνείς.